Koronavirüs Nedir ?

Koronavirüs İlk olarak Çin’in Wuhan bölgesinde, 2019 yılı aralık ayının başında görülüp, bu bölgedeki yetkililer tarafından tanımlanan solunum yolu enfeksiyonuna neden olan ve insandan insana geçebilen bulaşıcı bir virüstür.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından virüsün resmi adı SARS-CoV-2 (Şiddetli Akut Solunum Sendromu-Koronavirus-2) olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü virüsün neden olduğu hastalığı tanımlamak için COVID-19 terimini kullanmaktadır.

Pandemi İsmi Nereden Gelmektedir?

Pandemi ismi, oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü bu şekilde tanımlanmaktadır. Dolayısıyla pandemi süreci için koronavirüsün etki ettiği bölgede yaşayan insanların sağlık süreci şeklinde tanımlama yapılır.

Yeni Coronavirüs (Covid-19) Nedir?

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19’dur.

Coronavirüs Nasıl Bulaşır?

Coronavirüsün insandan insana damlacık yoluyla ve doğrudan temas ile geçebildiği bilinmektedir. Öte yandan öksürük gibi yollarla yüzeylere yayılabilecek solunum damlacıklarının da bir süre bulaşıcılık özelliği taşıdığı gösterilmiştir.

Virüs hasta bireylerden öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçılan damlacıklarla ve hastaların solunum salgılarının temas ettiği yüzeylere dokunulmasından sonra ellerin göz, ağız, burun mukozası teması ile bulaşmaktadır.

Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Yeni koronavirüs enfeksiyonu belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulunur. Daha ağır vakalarda enfeksiyon zatürreye, akut solunum yetmezliğine, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir.

Koronavirüsün belirtileri arasında en sık karşılaşılan semptomlar birkaç gün boyunca devam eden yüksek ateş, baş ağrısı ve kuru öksürük olarak bilinmektedir. Bunlara ek farklı yan etkiler de bazı kişilerde görülmektedir.

Korona Önlemleri Nasıl Olmalıdır?

Koronavirüs enfeksiyonlarının yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli olarak alkollü el dezenfektanları veya su-sabunla el yıkanması ve temizliği, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun mendil veya dirsek içi ile kapatılması, bu semptomları gösteren kişilerle yakınlaşmaktan kaçınılması yer alır. Kullanılan mendilin derhal çöpe atılması gereklidir.

Herkesin aslında suyu sabuna dokunması gerekiyor. Ellerimizi sık, sık ve doğru bir şekilde yıkamamız gerekiyor. Ellerin doğru yıkanması 20 saniye sürecek şekilde bol su ve sabunla elimizin her tarafını kapsayacak şekilde, parmak araları, başparmağın çevresini ovuşturarak ve elin tüm yüzeyine sabunun değdiğinden emin olacak şekilde tarif ediliyor. Su ve sabunun bulunmadığı ortamda ise yanımızda virüsü öldürecek el dezenfektanı veya kolonya bulundurmak ve bununla ellerimizi sık sık temizlemek oldukça önemli. Yüzeyleri benzer şekilde temizleyerek bulaşma riskini azaltabiliriz.

Coronavirüse Hastalığına Karşı Güçlü Bağışıklık İçin Tavsiyeler?

Coronavirüse hastalığına karşı güçlü bağışıklık için, vücudumuzun savunma askerleri olan bağışıklık sistemini güçlü tutmalı, salgınla karşı karşıya kaldığımız şu günlerde gerek manevi dünyamızın psikolojik durumuna gerekse vücudumuzun sağlıklı olmasına dikkat etmeliyiz. Bu konuda uzmanların tavsiyesiyse Düzenli beslenme, düzenli uyku ve istikrarlı spordur.

Coronavirüs Sürecinde Karantina Nasıl Ne Şekilde Olabilir?

Coronavirüs sürecinde karantina, yeni koronavirüs hastalığı şüphesi olan kişilerin 14 gün boyunca izolasyona veya karantina altına alına alınarak diğer kişilerden ayrı tutulması demektir. Koronavirüs şüphesi olan kişiler eğer ölümcül bir risk taşımıyorsa, evlerinde izolasyona alınabilir.

Eğer şüphelenilen kişiler evlerindeki diğer kişilerle temaslarını kesebileceklerse, izolasyonun hastanede yapılması gerekmeyebilir. Kişi evinde de izolasyon veya kendi kendine karantina uygulaması yapabilir.

Koronavirüsün Dünyaya Etkisi Nasıl Olmuştur?

Koronavirüs, Dünyayı ve onun özelinde ülkemizi küçümsenmeyecek derecede etkilemekte olup günlük hayattın akıcılığına etki ederek dünyayı ve ülkemizi adeta kendi kabuğuna çekilmeye zorlamıştır. Bu çekilme nihayetinde gerek politik gerek ekonomik gerekse sosyal birtakım değişiklikler meydana gelmiştir. Söz gelimi sosyal hayatta insanların bir araya gelebilmesi amacıyla kurulan birçok kurum ve kuruluş toplumdaki adıyla tedbirlere, devletteki adıyla da genelgeye uymak için kapatmış, kapatılmıştır. Bunların başında parklar, spor salonları, kafeler, internet kafeler, kıraathaneler gelmektedir. Ayrıca diğer kurum ve kuruluşlara da bazı yükümlülükler getirilmiş, sosyal mesafe kurallarına riayet talep edilmiştir.